Magda Rijneke – Keramiek
Mirjam Aalbers – Sieraden
Bea van Kempen-Bianchi – Schilderijen 
Anaam al-Kabtan – Acryl-/olieverf op linnen

De expositie is te zien van 24 januari tot en met 6 maart 2024.
De opening is op zondag 28 januari om 16.30 uur. U bent van harte welkom!

Het Groene HartHuys is geopend op:
dinsdag van 10.00 – 16.30 uur
woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur
zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur
Op afspraak: tel. 06 – 53772519

Magda Rijneke 

De keramische werken van Magda Rijneke staan in een traditie van pottenbakkers, die vooral bewogen worden door het aardse van de klei. Zij laat de klei en haar huiden zien en werkt graag met oxides. In de eenvoud van vorm zoekt zij naar nuance in de doorwrochte huid. Met de grove chamotte komt de klei goed tot zijn recht en met de oxides worden de contrasten tussen glad en grof, ruw en structuur benadrukt.

De werken zijn handmatig opgebouwd (niet op de draaischijf) en dus uniek en eenmalig.

Haar werken kunnen omschreven worden als puur, perfect in het niet perfecte. Elke kant ervan heeft iets verrassends.

Magda weet wat ze wil, vooral creatief, scheppend en met vakmanschap bezig zijn. Eigenlijk wil ze maar één ding, kunst maken. Ze moet gewoon iets maken, omdat dat nu eenmaal in haar zit.

Ze laat zich inspireren door de natuur, wat zij om haar heen ziet. Het aardse van de natte bladeren op de grond in de herfst komt het dichtst bij haar. Het lijkt dat ze met haar werk als het ware de mineralen aan de aarde ontlokt.

Sinds begin jaren ’70 volgde Magda cursussen/opleidingen op de Werkschuit in Gouda (thans Kunstpunt Gouda). Begonnen met de professionele lessen bij beeldend kunstenaar Arie J. Bouter (sieraden, keramiek), kunstschilder Araun Gordijn (ruimtelijk vormen, schilderen), kunstschilder Olga Zonneveld (portretten) en kunstschilder Janna Spil (olieverf).

Vanaf eind jaren ’80 koos Magda voor klei, de fijne en grove chamotte onder de bezielende leiding van beeldend kunstenaar Arie J. Bouter, en Hans van den Enden.

Vanaf 1999 is zij meer voor zichzelf begonnen en heeft tot mei 2016 bij Kunstpunt in de werkplaats haar werkstukken kunnen maken. Haar droom was een eigen atelier en een oven, wat ook is uitgekomen. Door een verhuizing in 2008 heeft zij nu haar eigen atelier en tevens mini galerie Zuidzijde te Bodegraven.

Magda heeft haar eigen stijl ontwikkeld die doet denken aan de mediterrane kunst.

Regelmatig exposeert ze bij diverse galeries, ook in het buitenland.

Mirjam Aalbers 

Mirjam maakt sieraden met veelal het thema Flora & Fauna.

Zij is altijd op zoek naar schoonheid en laat zich inspireren door haar kindertijd.

Haar natuurobservaties verwerkt zij tot draagbare verhalen die zij plaatst in kleine kijkdoosjes. Op deze manier brengt Mirjam een ode aan de natuur.

Mirjam maakt zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen die al een leven achter de rug hebben.

Bea van Kempen

Bea van Kempen-Bianchi is geboren in de Noordstraat in Bodegraven maar inmiddels ruim 55 jaar woonachtig in Waddinxveen. 

Ongeveer dertig jaar geleden is zij begonnen met lessen van Aleid Abels met pastelkrijt. Na 2 jaar is zij overgestapt naar acrylverf en inmiddels werkt ze met olieverf. Zij krijgt les van Ton van Steenbergen uit Boskoop en ze volgt soms ook diverse workshops. 

Bea is lid van de Waddinxveense Kunstkring en exposeert op diverse plekken. Daarnaast doet zij ook mee aan de open atelierroute  in Waddinxveen. 

Zij schildert diverse realistische onderwerpen, soms ook portretten.

Anaam al-Kabtan

Anaam komt uit Irak waar zij is afgestudeerd aan het Commercial&Fine Arts Institute in Bagdad. 

Door de jaren heen heeft zij op verschillende plekken haar vaardigheden in tekenen en schilderen kunnen ontwikkelen. Zij heeft onder andere gewerkt bij een nationaal kindertijdschrift en als design artist bij een animatieafdeling van de nationale televisie. De laatste jaren werkt zij als schilder- en zijdespecialist bij Atelier de Zwaan. 

Ze heeft een collectie handgemaakte zijden sjaals gecreëerd en een deel hiervan is nu in Het Groene HartHuys te bewonderen.