De expositie van het Groene HartHuys is weer een opmerkelijke combinatie van kunst. Er is deze keer werk te bezichtigen van Marja Verkerk(keramiek), Rietta van der Kolk (bewerkte eieren), Adrienne Oostveen (schilderijen tulpen) en Paula de Groot (schilderijen). U bent van harte uitgenodigd om te komen kijken. De expositie duurt tot 3 mei 2023.

Het Groene HartHuys is nu geopend op dinsdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur
De openingstijden m.i.v. 18 april: 
dinsdag van 10.00 – 16.30 uur
woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur
zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur
Op afspraak: tel. 06 – 53772519

Marja Verkerk-Smit

Marja volgde de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda, Handvorm-draaien-glazuurkennis.

Haar handgevormde beelden zijn herkenbaar van haar hand, gemaakt van steengoedklei, in combinatie met hout, metaal of ander materiaal. Daarnaast is ook het draaien van mooie vormen en gebruiksgoed een grote liefhebberij. Gemaakt van steengoedklei, of van eigen gedolven lokale klei uit Oudewater.

“Het is de klei, een vers broodje van 10 kilo of eigen gedolven klei, wat een werkje is om gebruiksklaar te maken, maar daarom zo mooi. En de meerpaal die meters diep in het water door weer en wind een baken was. De klei, als was in de hand, vormt zich weer samen met de meerpaal, maar mag nu bovenop. De figuurtjes laten zien dat zij in hun element zijn met emotie of een nutteloze bezigheid.
Me time, voel de rust en harmonie. Herken jij jezelf? Of wil je een persoonlijk verhaal op meerpaal? Ik werk naar eigen inspiratie, in thema of in opdracht. “

Instagram: @marjaverkerksmit, @metkopenschotel

Msmitkeramiek.weebly.com
mail: marjaverkerk@gmail.com


Rietta van der Kolk

Dertig jaar geleden kwam ik in contact met deze kunst. Het bewerken van eieren. Oorspronkelijk komt het van de Russische Faberge eieren. Deze eieren zijn gemaakt van goud en bezet met edelstenen. In Engeland en Amerika hebben ze deze kunst overgezet in echte eieren, prachtig opengezaagd met een Dremel en diamantzaagjes en voorzien van gouddraad.
Er waren grote beurzen en werken uit vele landen. Dit wilde ik ook leren. Met mijn achtergrond als goudsmid had ik de techniek snel onder de knie en aan creativiteit geen gebrek.

Ik heb geen specifieke stijl. Alles vind ik leuk. De fragiele geisha met superdun gouddraad en wel 50 uur werk, of de bruidswinkel met uitgefreesde deurtjes, zelfgemaakte handschoenen, schoentjes en tasjes.
Niet alle eieren zijn te bewerken. Over het algemeen gebruik ik de struisvogeleieren voor de tafereeltjes en de nandoe eieren (dat is een klein soort struisvogel) voor het hele fijne werk.
De eierschalen zijn wat dunner, maar de maat is perfect voor mijn werk. Ook zwaneneieren en ganzeneieren worden door mij bewerkt. Deze schalen zijn zwakker en zullen eerder stuk gaan bij het zagen.
In de loop van de tijd zijn er heel wat kunstwerken gemaakt en ik hoop er nog vele te maken zolang het kan.

Adrienne Oostveen

Vijftien jaar geleden ben ik begonnen met schilderen. Na een drukke periode in mijn leven, kwam ik in een fase dat ik meer vrije tijd kreeg. Per toeval kwam ik bij een kunstenares, die mij uitnodigde om schilderlessen bij haar te komen volgen. Haar schilderijen spraken me sterk aan: realistisch, verfijnd en vooral sfeervolle onderwerpen uit de natuur.
Ik begon zelf met kleine doekjes met vogeltjes, kippen en bloemen. We werkten met acrylverf en dat doe ik nog steeds. De kleine doekjes werden steeds groter.

Ik legde me toe op het gedetailleerd schilderen van groenten. Deze schilderijen werden in een restaurant gehangen. Hiervoor werd ik geïnspireerd in Zuid-Frankrijk, waar vaak in restaurants wordt geëxposeerd.

In de corona periode kreeg ik behoefte aan het maken van vrolijke taferelen. Na een bezoek aan de bollenstreek raakte ik in de ban van de papegaaien tulp. En wederom werden de schilderijen groter, maar ook kleurrijker.

Sinds kort ben ik gestart met het geven van workshops om mensen kennis te laten maken met het schilderen met acrylverf. In ons tuinhuis geef ik in mijn atelier workshops. Zo kan ik anderen net zoveel plezier met schilderen laten beleven als ik zelf op deze fijne plek heb.

mail: aovdhout@xs4all.nl

Paula de Groot

Ik ben Paula de Groot en schilder inmiddels ruim 40 jaar. Ik ben een autodidact schilder en heb mijzelf ontwikkeld met hulp van cursussen bij o.a. kunstenaars als Hans van der Vlis en Gerda Jonker in Nederland en Matthew Brown en Jane Zusters in Nieuw Zeeland, waar ik jaren heb gewoond.

Mijn inspiratie haal ik uit mijn dagelijkse wandelingen in de natuur, waar ik geniet van de seizoenen en al het moois wat de natuur ons biedt. Ook zijn muziek, de kosmos en andere kunstenaars uit o.a. surrealistische stromingen en abstract expressionisme een bron van inspiratie. Ik laat mij tijdens het schilderen vooral leiden door het onderbewustzijn.
Mijn schilderijen variëren van abstract tot figuratief, vaak kleurrijk en expressief en zijn met acryl of olieverf geschilderd.

Het is voor mij speciaal om hier in Bodegraven te exposeren, daar mijn vader hier is geboren en vele jaren heeft gewoond. Voor mij een ode aan mijn vader.

Meer van mijn werk is te zien op: Instagram paula_de_groot of #pauladegroot

mail: pmtdg55@gmail.com