Op zondagmiddag 11 juni houdt Jan Dogterom in het Groene Harthuys een lezing/documentaire over de bekende Nederlandse beeldhouwer en schilder Araun Gordijn.
Aanvang: 14.00 uur
Vrij entree, u bent van harte welkom!
Araun Gordijn, kunstschilder
Op de middelbare school wist hij het al snel: Schilder worden, dat is het. En hij was gek van auto’s. Araun’s wereld draaide om auto’s. En in zijn werk komen die auto’s dan ook veel voor.
Het zijn niet de nieuwste modellen. Zijn lievelingsmodellen komen uit het tijdperk van de bolle wulpse auto’s. Amerikanen meestal. Amerika was in de jaren ’60 en ’70 voor hem het land van wonder en belofte. Ook het land van de commercie, van Pop-Art, abstractie, waar gebruiksvoorwerpen ‘Kunst’ konden zijn. Araun boekte succes met zijn realistische autoschilderijen, met Amerikaanse landschappen, vaak met intens blauwe bijna wolkenloze luchten.
Ruim zes jaar geleden werd bij Araun de diagnose ‘Parkinson’ gesteld. Ergens in 2018 groeide het idee om daar een film over te maken. De ziekte was nog niet ver voortgeschreden en leverde nog weinig beperkingen op. De film was bedoeld als ondersteuning van exposities. Een goed beeld geven van zijn werk. Over zijn bronnen van inspiratie. En over vrienden van hem, die net als hij iets voelden voor auto’s uit het zelfde tijdperk.
Voor het maken van opnamen kwamen we terecht in het desolate Doel. In het Duitse Neandertahl, in Brussel maar ook gewoon in Gouda. We filmden in Drenthe, bij hunebedden. En we reden ook nog in een heel oude 2cv.
Eind 2019 was de film gereed. De eerste vertoning voor publiek was in Pulchri, Den Haag. Meer vertoningen lagen in het verschiet. Maar toen kwam Corona.
Inmiddels is Araun’s conditie achteruitgegaan. Zo precies werken met olieverf als hij altijd gewend was, gaat niet meer. De eindigheid van alles speelt vaak door zijn gedachten. En schilderen is voor hem nog altijd zó van belang. Hij zoekt dan ook wegen om dan maar wat minder precies verder te werken.
In 2021 reisden we met hem naar Barbizon, een dorpje bij Fontainebleau, waar jonge schilders naartoe trokken vanaf 1830 tot plm 1970 om er de natuur te schilderen zónder opsmuk. Als reactie op de romantiek. Licht, ruimte, kleur en textuur, de natuur geeft genoeg om te schilderen, is tijdloos.
Araun wilde er naartoe. Nu is het bijna een bedevaartsoord, ook voor Araun. De filmopnamen die we daar maakten worden deel van een nieuwe film. Het verhaal gaat nog verder!
De werken die zondag 11 juni te zien zijn geven een beeld van Araun’s beheersing van vooral de aquareltechniek. Mooie Amerikanen. Maar ook stemmige landschappen en een paar nieuwe werken naar aanleiding van de reis naar Barbizon.
Jan Dogterom, filmer
Hij wilde al filmmaker worden toen hij op de middelbare school zat. Maar het werd bouwkunde, architectuur en stedenbouwkunde. Al weer even geleden gooide hij het roer om en ging alsnog films maken. ‘Voor de mooi’, maar ook opdrachtfilms. Onder andere over funderingsproblemen en bodemdaling.
Afgelopen tijd werkte hij aan een film over een excentrieke bioloog die zijn paradijs realiseert in de Morvan, Frankrijk en voltooide hij een film over Teun Berserik, Nederlands tekenaar van de beroemde stripserie ‘Blake en Mortimer’, die vooral in het Franse taalgebied ongekend populair is.
Verder werkt hij mee aan producties van anderen als cameraman. Recent nog werkte hij aan een film over het Kralingse Popfestival in 1970.
Recente reacties