In deze expositie is er werk te bewonderen van Ap Quist (Fotografie), Natuurlijk Anders (sieraden design) en van Nienke van der Kooi (beelden).

Het Groene HartHuys is geopend op:
dinsdag van 10.00 – 16.30 uur
woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur
zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur
Op afspraak: tel. 06 – 53772519

Ap Quist

Mijn naam is Ap Quist, autodidact en ik fotografeer al heel lang. Na 30 jaar analoge fotografie nu 20 jaar digitaal.

Emotie zoeken en vastleggen van onderwerpen die niet uitblinken door schoonheid, vind ik elke keer weer een uitdaging.

De meeste werken vertellen met weinig licht op geborsteld aluminium wat ik wil vertellen.

Tijdens deze expositie zullen concreet en abstract onderwerp van gesprek zijn. Het interessante is misschien wel dat hele concrete foto’s abstracte Apart kunstwerken worden.

Ik combineer mijn fotografie regelmatig met muziek. Met de band Apassie maak ik voorstellingen waarbij mijn foto’s gecombineerd worden met hun muziek en een eenheid vormen.

Op 7 mei  2023 is/ was er in het Evertshuis een voorstelling Face Stories (Het verhaal achter het gezicht).

Bel of mail als je uitleg bij mijn werk wilt, dan maken we een afspraak in het Groene Harthuys (helaas niet op 20 en 21 mei!).

apartqfoto@gmail.com
06-53772519

Sieradendesign Natuurlijk AndersWil en Janny Molenaar
Twee schoonzussen, twee stijlen, één passie

Beiden zijn autodidact op het gebied van het ontwerpen van sieraden.

Janny heeft zich geschoold in het boetseren en het bewerken van steen en metaal. 
Wil heeft zich verdiept in bloemen, planten, Ikebana en papier. Ieder heeft een inbreng vanuit haar eigen stijl. 

Janny’s sieraden zijn van origine strak van vormgeving, die van Wil hebben meer natuurlijke vormen. In de afgelopen jaren werken zij meestal samen rond een ontwerp of idee. Soms ligt de basis van het ontwerp bij de één en voegt de ander er iets aan toe. Steeds vaker ontstaat een ontwerp als gevolg van een gezamenlijke brainstorm. Het uitleggen van een idee aan de ander levert vaak ook weer nieuwe ideeën op omdat ze allebei op een andere golflengte werken. Zo dagen ze elkaar uit en rekken ze de grenzen op. 

Deze manier van samenwerken pakt ook heel positief uit als ze in opdracht werken. Eerst vindt er een uitgebreide verkenning van de wensen en mogelijkheden plaats. Tijdens de ontwerpfase kunnen ze elkaar vervolgens scherp houden op waar het echt om gaat: een passend en uniek sieraad. Omdat sommige sieraden die ze maken niet geschikt zijn voor dagelijks gebruik, kan er al ontwerpend ook een object ontstaan waar het sieraad onderdeel van uitmaakt. Zo heeft het sieraad ook een functie en aanwezigheid als het niet gedragen wordt. 

Naast de natuur zijn andere kunstvormen een bron van inspiratie. Ook kan een nieuw materiaal of  voorwerp dat ze vinden of krijgen hun creativiteit prikkelen. Vanaf het begin is er de uitdaging om heel verschillende materialen met elkaar te combineren. Experimenteren speelt een belangrijke rol in hun werk. In hun ontwerpen maken ze geen gebruik van edele materialen. Ze doen het ook wat dat betreft graag anders. Natuurlijk……

Hun werk is te zien op willys.exto.nl.

Nienke van der Kooi

Nienke van der Kooi heeft een aantal passies met schoonheid; beeldhouwen, schilderen en schoonheidsverzorging. Sinds de opening van haar nieuwe schoonheidsinstituut te Zegveld in september 1995 heeft zij veelvuldig kunstenaars in de gelegenheid gesteld hun werk in haar bedrijf SALON NIENKE te exposeren.
De reden is helder. Nienke is niet alleen een zeer ervaren schoonheidsspecialiste maar tevens heeft ze haar talenten verder ontwikkeld op het gebied van schilderen en beeldhouwen. De basis is gevormd tijdens de opleiding handenarbeid rond 1975 in Hilversum.

Geboren in 1947 te Hallum ( Fr.) leidde haar loopbaan als begeleidster van verstandelijk gehandicapten bij de kinderbescherming tot die van zelfstandig ondernemer als schoonheidsspecialiste in 1980.

De veelvuldige opmerkingen van collega kunstbeoefenaren dat een aantal van haar schilderijen wel iets van ontwerpen voor beeldhouwwerken in zich hadden deed haar besluiten een aanvullende opleiding te doen. Een stage in Azzano bij Italiaanse beeldhouwers, vrijwel op de plek waar Michilangelo zijn marmer uitkoos , gaf veel inspiratie.
Dit leidde van de eerste werken in speksteen tot een groot aantal werken met de hardste materialen zoals Springstone, Belgisch hardsteen en marmer. Ook is er veel werk van albast. Vrijwel direct was er vraag naar haar beelden en er liggen opdrachten op de plank. Tevens waren er een aantal succesvolle exposities in binnen en buitenland. Haar beelden en schilderijen zijn te vinden in heel Europa en Florida ( USA).

De beroepen die ze tot heden uitoefent wil ze blijven uitoefenen om met name de vele sociale contacten die dit werk met zich meebrengt niet te missen. Ze wil haar tijd verdelen tussen schoonheidsinstituut en schilderen/ beeldhouwen. Haar schilderijen hebben altijd iets vrouwelijks mistieks. Het is voor haar belangrijk de verbinding met de mens, het kneedbare, over te laten gaan in een beeld met al zijn warmte en hardheid.

Haar werken hebben verwantschap aan die van More en Arp. Gedeeltelijk non-figuratief maar wel zeer herkenbaar. De beelden moeten echter ook op afstand kunnen worden bekeken en begrepen. Haar schoonheidsinstituut bleek hiervoor gewoon te klein. Dit alles deed haar en haar echtgenoot besluiten de tuin rondom woonhuis en instituut, ongeveer 750 m², in te richten als beeldentuin. Beeldschone beelden rondom haar instituut zijn haar doel, alles in harmonie. Tevens is een gedeelte van haar werk permanent te zien in Galerie Sousterre in Aalsmeer.